"The Good Wife", 6x04: Oppo Research

Αυτό είναι το είδος του επεισοδίου που σειρές χρησιμοποιούν συχνά ώστε να παρουσιάσουν μια περίληψη του premise ή του κεντρικού χαρακτήρα τους μέσω ενός αφηγηματικού τεχνάσματος. Το σενάριο απαιτεί, για κάποιον λόγο, να καθίσει κάποιος και να αρχίσει να εξηγεί βασικά όλη τη σειρά σε κάποιον νεοεισελθόντα, με στόχο φυσικά όλα να δοθούν στο πιάτο σε πιθανούς νέους θεατές. Το “Good Wife” φυσικά σε αυτό το σημείο της ζωής του δεν ενδιαφέρεται να τραβήξει νέους θεατές (άσχετα που το κάνει βάσει του συνεχιζόμενα πανίσχυρου word of mouth) και απλώς χρησιμοποιεί τη δομή 'συνέντευξη με clip show'΄όχι για να ενισχύσει μα για να ταράξει, για μια ακόμα φορά, λίγο ακόμα, τα θεμέλια.

Η πρώτη μικρή ανατροπή ήρθε όταν συνειδητοποιήσαμε πως το 'oppo research' του τίτλου δεν αναφερόταν στον Κάστρο μα στην Αλίσια. Αυτό ουσιαστικά εκκίνησε ένα επεισόδιο γεμάτο μικρές εμφύλιες συρράξεις μέσα σε ένα κλειστό χώρο. Τα πρώτα 15-20' λεπτά έφυγαν δίχως ανάσα, με τον Ιλάι και τον (σίγουρα όχι παραμορφωμένο από το δυστύχημά του, LOL, Πίτερ) Τζόνι Έλφμαν να παίζουν μαγικό 1-2 στην πολιορκία της προσωπικής ζωής της Αλίσια. Είπαμε. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή.

Έτσι το επεισόδιο διακλαδώνεται σε μικρές υπο-πλοκές με την Αλίσια να έχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα τις κρίσεις με τον Ζακ, τον Πίτερ (αν και αυτό δε το ξέρει), τη μάνα και τον αδερφό της, τον Φιν Πόλμαρ και τον Λεμόντ Μπίσοπ. Και το κάνει με χάρη που θα ζήλευε κι ο πιο ακριβής χειρούργος. (Και στην όλη διάρκεια του επεισοδίου το background γέμιζε συνεχώς με ψαλμούς της Γκρέις και των φίλων της. Αναμφίβολα η πίστη της κόρης της Αλίσια θα παίξει κάποιο ρόλο...;)

Οι σκηνές με τον Ζακ ήταν εκείνες που μου εντυπώθηκαν εντονότερα. Τη στιγμή που μαθαίνεις ένα νέο-σφαλιάρα που δεν ξέρεις από πού σου ήρθε, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι πάντα να αναζητήσεις εκ των υστέρων αποδείξεις ή έστω ενδείξεις. Φευγαλέες αναμνήσεις με τον Ζακ περνούν μπροστά από τα μάτια της σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, με την Αλίσια να αναρωτιέται, ήταν αυτό κάτι που είχε δει και δεν το πρόσεξε; Ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει προσέξει; Ήταν όλα στο μυαλό της;

Όλα ήταν και στο μυαλό του Ιλάι όσο αφορά στην Λόρεν της intern του Πίτερ- ή και όχι. Γιατί το αληθινό πρόβλημα μοιάζει τελικά να είναι η μητέρα της την οποία παίζει η Κόνι Νίλσεν, και καλωσήρθες Κόνι Νίλσεν. Ο Τσέχωφ έλεγε πως δεν μας δείχνεις την Κόνι Νίλσεν στην πρώτη πράξη μιας σεζόν αν δεν σκοπεύεις να βάλει την Κόνι Νίλσεν να κάνει σεξ με τον Πίτερ Φλόρικ μέχρι την τρίτη πράξη. Αυτό θα είναι αληθινό πρόβλημα, και ο Ιλάι θα κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο για πολύ καιρό.

Όμως πριν φτάσουμε στο τι επιπλοκές θα έχει ο Πίτερ στην καμπάνια της Αλίσια, υπάρχει ένα άλλο σημαντικότερο ζήτημα: Ο Μπίσοπ. Ο οποίος ήμουν βέβαιος πως τη στιγμή που θα μάθαινε για τις αληθινές προθέσεις της Αλίσια (από το στόμα της νέας απρόσμενης συνεργάτιδάς του, της Καλίντα) θα σκεφτόταν το μεγάλο πιθανό κέρδος του από αυτή την ιστορία, παρά το άμεσο αρνητικό αντίκτυπο. Η σειρά έχει κάνει πολύ κόπο σε αυτά τα πρώτα επεισόδια της 6ης σεζόν για να μπλέξει τον Μπίσοπ με κάθε πιθανό τρόπο στα συμφέροντα της Αλίσια, και τώρα αποκαλύπτεται το γιατί. Κατά παράδοση στο “Good Wife”, τίποτα δεν είναι ευθεία γραμμή, τίποτα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Τώρα η Αλίσια θα έχει να διαχειριστεί έναν Μπίσοπ ο οποίος διατίθεται να της προσφέρει όλη την οικονομική στήριξη που χρειάζεται (και, υποθέτει κανείς, όχι μόνο οικονομική, αλλά και σε επίπεδο επιρροής) την ώρα που με τον Κάρι τα πάντα ισορροπούν στην τρίχα.


Ο Κάστρο είναι ήδη διατεθειμένος να παίξει βρώμικα απέναντι στην Αλίσια, και σίγουρα αν αντιληφθεί πως τη φλερτάρει σε επίπεδο δύναμης, ισχύος και επιρροής ο Μπίσοπ, θα πατήσει κι άλλο γκάζι στις ήδη εντατικές προσπάθειές του. (Η Αλίσια θεωρητικά μπορεί απλά να κάνει block out τον Μπίσοπ αλλά ποτέ κάτι σε αυτή τη σειρά δεν ήταν τόσο απλό, και επίσης πρακτικά αυτό απλά δε γίνεται.) Το όργανό του είναι ο Φιν, ο οποίος είναι ένα από τα γρανάζια εμπλοκής της προσωπικής ζωής της Αλίσια στην ενδεχόμενη πολιτική της διαδρομή. Δε νομίζω πως αυτό θα κλείσει σε ένα κουτάκι βολικά ύστερα από ένα ποτήρι κρασί σε ένα μπαρ. Ο Κάστρο σίγουρα δε θα το αφήσει. Ο Φιν Πόλμαρ... δεν ξέρω. Δεν νιώθω πως τον ξέρω καλά ακόμα. Πάντως θα έχει ρόλο να παίξει, και δε θα είναι απλά να εμφανίζεται μια σκηνή τη βδομάδα προσπαθώντας να ξαναβάλει τον Κάρι στη φυλακή.

Στο μεταξύ, το μίνι επεισόδιο με τη μάνα της Αλίσια ήταν διασκεδαστικό, αλλά εκείνο με τον αδερφό της μας άφησε μετέωρους. Τι σήμαινε η σιωπηλή αποχώρησή του; Ήταν έξαλλος; Ήταν σοκαρισμένος; Ήταν σε άρνηση; Δεν γνώριζε τίποτα;

Είναι γνωστό ότι η σειρά πιάνει μικρές παραπεταμένες λεπτομέρειες και τις απομυζεί για ιστορία και character development για χρόνια ολόκληρα. Σε αυτό το επεισόδιο οι Ρόμπερτ & Μισέλ Κινγκ (που έγραψαν ένα από τα πιο σφιχτά σενάριο που έχει παραδώσει ποτέ η σειρά, κι αυτό λέει πολλά) έσπειραν τόσες νάρκες που ειλικρινά δεν έχεις τρόπο καν να μπεις στη διαδικασία να εικάσεις με τη σειρά (και με τι απώλειες) θα σκάσουν. Ή αν θα σκάσουν. Κάποιες είναι κούφιες, συμβαίνει. Και κάποιες άλλες είναι θαμμένες εκεί που δεν τις έχεις πάρει χαμπάρι καν- εκείνες είναι που θερίζουν περισσότερο.

Όπως ας πούμε αυτή για την Καλίντα και τον Πίτερ, που οι Ιλάι και Έλφμαν δεν γνώριζαν καν. Τι άλλο μπορεί να έχουν χάσει; Αλλά κι ετούτο από μόνο του-- μπορεί η Καλίντα να ορκίζεται πως δε θα είναι πρόβλημα, και φυσικά την πιστεύω, όμως η σειρά δε θα το επανέφερε αυτό αν σκόπευε να κάνει κάτι. Σιωπηλά, δίχως να το συνειδητοποιήσουμε, οι Αλίσια και Καλίντα έχουν να μοιραστούν σκηνή κοντά δύο ολόκληρες σεζόν πια. Και τώρα ξαφνικά έχεις την Αλίσια να μιλάει ανοιχτά για αυτό που κατέστρεψε τη φιλία τους και την Καλίντα να υπογραμμίζει πως δεν είναι οι καλύτερες φίλες (πια). Κάπου πάει όλο αυτό, έτσι;


Όλο αυτό το γαϊτανάκι συγκρουόμενων συμφερόντων στήνεται πλέον και επίσημα γύρω από μια Αλίσια που εν γνώσει της πήρε το 'κόκκινο χάπι' και άρα τώρα, κατέβει δεν κατέβει στις εκλογές, δεν μπορεί να σταματήσει αυτό που ξεκίνησε. Όμως όσο για το αν κατεβαίνει; “Δεν είμαι υπερήρωας”, λέει σε ένα σημείο του επεισοδίου, όσο κι αν οι πάντες προσπαθούν να την βλέπουν έτσι. Η πικρή αλήθεια είναι πως η Αλίσια δεν ξέρει καν γιατί θέλει να βάλει υποψηφιότητα. Αυτό που της έδωσε το έναυσμα ήταν μια προσωπική επίθεση- το μόνο που μπορεί να σκεφτεί, είναι άρνηση για τον Κάστρο. Όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη στιγμή έως τις δυσκολότερες συγκρούσεις της 5ης σεζόν, η Αλίσια κατάφερε να μπαλαντζάρει θαυμαστά ό,τι έβρισκε μπροστά της καθώς χάραζε μια διαδρομή που ισορροπούσε ανάμεσα στην 'καλή σύζυγο' και στην ανεξάρτητη σύγχρονη γυναίκα. Αλλά αυτό, τώρα; Αυτή είναι η μάλλον η τελευταία πίστα.

“Τα καλά νέα έχουν την τάση να μην διαρκούν πολύ”, εξηγεί κυνικά στον Ιλάι στην αρχή του επεισοδίου. Είναι αυτό που γράφουμε εδώ και 3 βδομάδες, στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν. Η σειρά ζωγραφίζει το πορτρέτο της Αγίας Αλίσια μα θα πρέπει να είμαστε πολύ διστακτικοί απέναντι σε αυτή την βολικότατη και τόσο ονειρική ανάγνωση. Όταν συμβαίνει κάτι τόσο καλό, είναι επειδή πρόκειται να έρθει μεγαλειώδες γκρεμοτσάκισμα, και αυτό πρώτη απ'όλους το ξέρει η ίδια η Αλίσια. Το θέμα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει.

Και αυτό.

7 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω να είναι σύντομο πέρασμα. Πέθαναν τον Γουιλ, η Νταιαν πήγε στη Φλόρικ - Άγκος οπότε τελείωσε η κόντρα μεταξύ των δύο φιρμών.Πιστεύω το κύριο θέμα της σεζον θα είναι η υποψηφιότητα της Αλίσια
    Ενδιαφέρον οτι ο αδερφός της έπεζε σε σείρα όπου ήταν ο μόνος στρειτ και τώρα είναι σε σειρά που είναι ο μόνος γκει.
    Yay για Ελσμπεθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. #LOL για σχόλιο για αδερφό Αλίσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα ήταν όντως φανταστική η στιγμιαία χημεία του Ιλάι με την γραμματέα του Πίτερ, αναρωτιόμουν αν τους έχουμε ξαναδεί μαζί να καταστρώνουν σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά πόσο άσχετος είναι ο συντάκτης, σιγά μην το ειπε ποτέ αυτό ο τσέχοφ #onemangr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ας πει κάποιος σ' αυτόν που γράφει ότι η Κόνι Νίλσεν έπαιζε στο Μονομάχο #onemangr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η γραμματέας υπάρχει σίγουρα από τότε που έγινε ο Πίτερ governor, μπορεί και πιο πριν. Απλά σ αυτό το επεισόδιο ήταν η πρώτη όχι-τελείως-κομπάρσα στιγμή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή