To “Rick & Morty” είναι το ενήλικο animation που έψαχνες σε όλες τις παράλληλες διαστάσεις


για το ONEMAN

Ο Ρικ Σάντσεζ είναι μια ιδιοφυία. Επιστήμονας που δε βλέπει περιορισμούς στον κόσμο γύρω του, μόνο αφορμές για να το σκάσει και να ανακαλύψει κάτι νέο και απίστευτο. Όμως πίσω στο σπίτι, περιτριγυρίζεται από την πιο συνηθισμένη οικογένεια του κόσμου. Κανείς δε τον καταλαβαίνει, απώς τον ανέχονται. Έτσι ο Ρικ παίρνει μαζί του στις περιπέτειές του τον εγγονό του, Μόρτι, και μαζί επισκέπτονται τους πιο περίεργους κόσμους.

Και κάτω από όλο αυτό κρύβονται οι πιο επιθετικά παλαβές και ευφάνταστες ιδέες της τηλεόρασης, χαρακτήρες με αληθινό σκοτάδι μέσα τους, και μια αύρα ειλικρινούς πικρίας απέναντι… σε τι; Στο κατεστημένο μάλλον. Απέναντι στην αίσθηση πως ζούμε σε έναν κόσμο που θέλει συστημικά να αφαιμάξει τους ιδιαίτερους ανθρώπους από την όποια ιδιαιτερότητά τους. Έτσι, ο Ρικ αποδρά, και μαζί του κι εμείς.

Η σειρά ξεκίνησε από μια web series του δημιουργού Τζάστιν Ρόιλαντ η οποία ήταν ουσιαστικά ένα spoof πάνω στο “Back to the Future”. Έτσι κι αλλιώς τι είναι ο Ρικ κι ο Μόρτι αν όχι ο Ντοκ Μπράουν και ο Μάρτι, σε πιο καρτουνίστικα τραβηγμένες εκδοχές τους. Κάνε τον Ντοκ λίγο πιο παραιτημένο και κυνικό κι έχεις τον Ρικ, κάνε τον Μάρτι λίγο πιο συνηθισμένο κι έχεις τον Μόρτι. Δεν έχουν Ντελόριαν για να ταξιδεύουν στο χρόνο, αλλά έχουν τις εφευρέσεις του Ρικ, που οδηγούν σε άλλους κόσμους ή ακόμα και σε αθέατες γωνίες του δικού μας.

Στην πορεία μπήκε στην ανάπτυξη της ιδέας κι ο Νταν Χάρμον του “Community”, για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν, και για το πώς είναι η πιο εφευρετική σειρά στην τηλεόραση παρότι τυπικά δεν είναι παρά ένα σίτκομ σε κολέγιο. (Θυμήσου ιδέες.)

Και τώρα φαντάσου. Αν ο Χάρμον μπορούσε να βάζει τέτοιες φιλόδοξες ιδέες στο πλαίσιο ενός χαμηλού μπάτζετ σίτκομ, τότε τι θα μπορούσε να κάνει (παρέα με έναν άλλον ημίτρελο σαν τον ίδιο) όταν το μόνο που σε περιορίζει είναι η καλπάζουσα φαντασία σου; “Ένα συνηθισμένο αστείο στο “Community” ήταν πως ο παραγωγός μας ρωτούσε συνέχεια αν μια σκηνή θα μπορούσε να διαδραματίζεται στην καφετέρια,” απλώς και μόνο επειδή υπήρχε εκεί το σκηνικό, λέει ο Χάρμον στο BuzzFeed. Στο animation δεν υπάρχει σκηνικό. Υπάρχει μόνο το Εκεί Έξω. Και ό,τι μπορείς να κάνεις με αυτό.

Τι κάναν λοιπόν οι Χάρμον και Ρόιλαντ; Συνέλαβαν μια ξέφρενη περιπέτεια δίχως κανόνες ή σύνορα. Οι παράλληλες διαστάσεις είναι άπειρες, αλλά δε μας τις αδειάζουν όλες στα μούτρα υπερφορτώνοντάς μας. Αντιθέτως, ψηλαφίζουν τον αχανή κόσμο του Ρικ, μέσα από τα μάτια του Μόρτι. Όπως ανακαλύπτει εκείνος, έτσι ακολουθούμε κι εμείς. Συναντάμε έναν κόσμο που μοιάζει να βγήκε από τους εφιάλτες του Κρόνενμπεργκ, έναν κόσμο όπου οι πάντες μοιάζουν με τον Έρικ Στολτζ, έναν κόσμο όπου οι άντρες είναι βίαιοι γορίλες και ο πολιτισμός είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση, ένα πάρκο διασκέδασης μέσα μας, έναν κόσμο ονείρων βαθύτερο από κάθε άλλον, έναν άντρα που κουβαλάει την κοσμοθεωρία του Λίνκολν και του Χίτλερ και δεν ξέρει πώς να σκεφτεί.

Αυτό που ξεκινά σαν ένα κάπως άρρωστη πλάκα (ο Ρικ θέλω να πω, έχει εμφανέστατα πρόβλημα, αληθινό, και η σειρά δεν του φέρεται σαν αστείο-- κάτι παρόμοιο έχει πετύχει ο Χάρμον και με τον Άμπεντ στο “Community”) εξελίσσεται διαρκώς με νέους αναπάντεχους τρόπους, από οικογενειακό δράμα μέχρι θρίλερ υπαρξιακών προεκτάσεων κι από εφιαλτικά whodunnit μέχρι καρτουνίστικο κοινωνικό dramedy ηθικής αναζήτησης. Όλα αυτά γίνονται τόσο γρήγορα (χωράνε ανάμεσα σε ντουζίνες από ιδέες που η κάθε μία από μόνη της θα σήκωνε ολόκληρη σεζόν κάποιας άλλης σειράς), μέσα σε σφιχτά 20λεπτα τη φορά, που σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις. Το προσπερνάς εύκολα, αλλά η γεύση που σου αφήνει πίσω το κάθε επεισόδιο ξεπερνά τόσο πολύ το απλό ‘χα, πέρασα καλά’ που θα περίμενες.

Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να σου δώσει μια λευκή παλέτα και μια υπόσχεση δίχως σύνορα. Στον πραγματικό κόσμο, θα υπήρχαν χίλιοι λόγοι για τους οποίους οι Χάρμον και Ρόιλαντ θα έπρεπε να κάνουν έκπτωση στην ευφυία τους. Αλλά στον κόσμο του “Rick & Morty”, θριαμβεύουν επί του αφεντικού, όντας οτιδήποτε παρά συνηθισμένοι.

5 επεισόδια που δείχνουν για τι είναι ικανή η σειρά
Το να διαλέγεις 5 από τα 11 επεισδόδια καταλαβαίνω πως είναι κάπως γελοίο, αλλά στην πραγματικότητα η αρχική επιλογή ήταν 9. Οπότε ναι.

Lawnmower Dog

Στο 2ο επεισόδιο, ο Ρικ κι ο Μόρτι μπλέκονται σε μια τύπου "Inception" περιπέτεια προκειμένου ο Ρικ να πείσει τον καθηγητή του Μόρτι να του βάλει καλύτερο βαθμό. (Γιατί όχι;) Περιττό να πούμε πως όταν χάνονται στο υποσυνείδητο του καθηγητή βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και τουλάχιστον μια άψογη ποπ αναφορά. Στο μεταξύ στον έξω κόσμο, ο σκύλος του Τζέρι (του πατέρα της οικογένειας) αποκτά συνείδηση και αρχίζει να χτίζει τη δική του κοινωνία. Θυμίζουμε. 20λεπτα επεισόδια.

Meeseeks and Destroy

Ο Ρικ συμφωνεί να διευθύνει ο Μόρτι μια περιπέτειά τους, αναμενόμενα καταλήγει στην πιο βαρετή όλων, όμως το φινάλε είναι συγκινητικό. Παράλληλα, η οικογένεια του Μόρτι χρησιμοποιεί ένα κάτι-σαν-τζίνι που τους δίνει ο Ρικ, για να εκπληρώσουν από μια ευχή τους, κι αυτή η αλυσιδωτή σλάπστικ έκρηξη που προκύπτει, είναι μια από τις πιο αναπάντεχες καταθέσεις που κάνει η σειρά υπέρ της ατομικότητας.

Rick Potion #9

Αυτό που κάνει τρομερά το "Rick & Morty" είναι να παίρνει βασικές ιδέες από τα πρωτοσέλιδα της ποπ κουλτούρας και να προχωρά μέχρι το σημείο που μπορούν να φτάσουν πριν σπάσουν. Και λίγο αφού σπάσουν. Έτσι, το στάνταρ 'το μοναχικό αγόρι χρησιμοποιεί μαγικό φίλτρο αγάπης για να κάνει την κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος να τον αγαπήσει' στόρι, εξελίσσεται σε έναν αδιανόητο εφιάλτη με ένα από τα πιο ανατριχιαστικά φινάλε της σεζόν, την πρώτη στιγμή που η σειρά αληθινά σε κάνει να αισθανθείς τις δυνατότηες που κρύβει πίσω από το απλού animation προσωπείο της.

Rixty Minutes

Το αγαπημένο μου επεισόδιο της 1ης σεζόν. Ο Ρικ φέρνει στην οικογενειακή τηλεόραση έναν αποκωδικοποιητή που πιάνει όλα τα κανάλια όλων των διαστάσεων(!) με αποτέλεσμα στην τηλεόραση να περνάνε άπειρες ιδέες για άπειρα πράγματα, σαν απλά αστειάκια ενός b-story. Το αληθινό ζουμί βρίσκεται στην κουζίνα, όπου οι γονείς του Μόρτι αφήνονται σε μια δραματική διαμάχη για τις επιλογές που έκαναν στη ζωή τους, σε ένα μεγάλου βάρους στόρι που δεν περιμένεις συνήθως να δεις σε ένα τέτοιο επεισόδιο τέτοιας σειράς.

Close Rick-Counters of the Rick Kind

Οι Ρικς από όλες τις παράλληλες διαστάσεις συλλαμβάνουν τον δικό μας Ρικ επειδή υποπτεύονται πως είναι υπεύθυνος για ένα μπαράζ δολοφονιών άλλων Παράλληλων Ρικς. Εδώ μαθαίνουμε την αλήθεια για τον Μόρτι σε ένα κατά τόπους συγκλονιστικό επεισόδιο που κρύβει όσο συναίσθημα είναι ικανός να μοιράσει ο Νταν Χάρμον πριν αυτοκαταστραφεί, προφανώς. Πικρό, αλλά και αληθινό, κυνικό αλλά και συναισθηματικό. Και τρελά ευφάνταστο. Όπως όλη η σειρά δηλαδή.

*Το “Rick & Morty” έχει ως τώρα μία σεζόν 11 επεισοδίων και θα επιστρέψει για 2η σεζόν μες στην ερχόμενη σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου