Η Καλίντα, το "Good Wife" και η τέχνη του να προχωράς

-Kalinda, why do people let you onto crime scenes?
-I don't know. People like me.

Ναι. Τη λατρεύουμε.

Η Καλίντα ήταν για αρκετό καιρό ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στο “Good Wife” αλλά μετά η σειρά την προσπέρασε. Δεν είναι ότι έγινε ποτέ βάρος, απλά σε επίπεδο δραματουργίας, η έμφαση μετακινήθηκε αλλού.

Στην αρχή ήταν οι 2 πρώτες σεζόν. Είναι σημαντικό και καθόλου τυχαίο πως εκείνες ήταν οι σεζόν δόξας της Καλίντα. Οι δημιουργοί Ρόμπερτ και Μισέλ Κινγκ είχαν κατά παραδοχή τους, σχεδιάσει το βασικό δραματικό arc των 2 πρώτων σεζόν, προετοιμάζοντας για 40+ επεισόδια το έδαφος για τη στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης, πως ο Πίτερ είχε απατήσει την Αλίσια με την Καλίντα. Το αποτέλεσμα ήταν μια πρώτη σπουδαία κορύφωση για τη σειρά, μια επική αποκάλυψη (που όμως στηριζόταν πλήρως από ό,τι είχε προηγηθεί) και ένα Έμμυ για την Άρτσι Παντζάμπι. Όχι και άσχημα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συνέβαινε μετά, γιατί συχνότερα από ό,τι όχι, όταν οι σειρές φτάνουν το πρώτο βασικό σημείο μέχρι το οποίο έχουν σκεφτεί οι δημιουργοί, μετά δεν έχεις πού να πας. Και εκεί είναι που συνέβη κάτι αξιοσημείωτο: To “Good Wife” επιβίωσε. Η Καλίντα όχι.

Η πορεία της σειράς είναι γνωστή και, βασικά, πολυτραγουδισμένη. Είχε μια συμπαθή 3η σεζόν, και μια άνιση 4η, προτού εκραγεί δημιουργικά με την ιστορική 5η. Η σειρά βρήκε νέα πράγματα να πει. Απλά αυτά τα νεά πράγματα δε συμπεριλάμβαναν την Καλίντα.

Ήταν κρίμα, γιατί από την πρώτη της στιγμή η Καλίντα ήταν από τους πιο μαγνητιστικούς χαρακτήρες οπουδήποτε στην τηλεόραση. Είχε έναν αέρα μυστηρίου, μια αύρα ισχύος, και κάτι το επιθετικά σεξουαλικό δίχως καν να χρειάζεται να κοπιάσει γι'αυτό. Ήταν ο χαρακτήρας-άγκυρα της σειράς, η ηρωίδα που ήξερες πως δε θα απογοητεύσει ποτέ, που ήξερες πως όταν υπάρχει πρόβλημα θα είναι εκείνη που θα το λύσει ή που έστω θα στηριχτείς πάνω της για να πάρεις δυνάμεις. (Ο Ντάμπλντορ του “Good Wife” δηλαδή, lol.)

Η Καλίντα συνέχισε να είναι αποτελεσματική και συνέχισε να είναι καθηλωτική και τις επόμενες σεζόν. Δεν ήταν όμως πια μυστηριώδης και απόκοσμη. Μια απόπειρα ανάκτησης της αύρας μυστηρίου και απειλής μας χάρισε το χειρότερο storyline που έχει κάνει ποτέ η σειρά, το οποίο ευτυχώς εγκαταλείφθηκε γρήγορα και με ταιριαστά διφορούμενο τρόπο: Ποτέ δε μάθαμε τι ακριβώς έκανε η Καλίντα για να ξεφορτωθεί τον άντρα της. Δεν πιστεύω πως θα μάθουμε ποτέ. Ωστόσο πιστεύω πως ξέρουμε.

Αλλά τελοσπάντων, το γεγονός παραμένει. Η Καλίντα έπαψε να είναι μυστηριώδης, έπαψε να είναι κάτι που δε μπορούσε πια να το αγγίξεις. Προσγειώθηκε στη γη. Κι αυτό είναι ΟΚ. Αυτό την έκανε πιο ανθρώπινη. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει- ακόμα κι ο πιο μυστηριώδης, ο πιο μυθικός άνθρωπος, όταν τον φέρεις αρκετά κοντά σου αργά ή γρήγορα θα κατέβει στο έδαφος.


Η αλήθεια είναι πως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι δραματουργίας της Καλίντα μετά την 2η σεζόν, είνα το ρήγμα στη σχέση της με την Αλίσια. Φυσικά στην αρχή απομακρύνθηκαν βίαια, και ναι, στη συνέχεια τα ξαναβρήκαν. Μα όλοι ξέρουμε πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά, και πολύ σοφά (και θαρραλέα) η σειρά δεν επιχείρησε ποτέ να τις ξανακάνει στα αλήθεια φίλες, πόσο μάλλον κολλητές.(*) Μόλις πριν λίγες μέρες σημειώναμε εδώ πως έχουν να μοιραστούν σκηνή 34 επεισόδια, και πως το ίδιο το επεισόδιο από μόνο του μας υπενθύμισε και το γεγονός, αλλά και την αιτία του.

(*Υπάρχουν φήμες σχετικά το γιατί, όμως εφόσον αυτό που προκύπτει στην οθόνη ως αποτέλεσμα είναι κάτι δραματουργικά συνεπές, το εξετάζω αποκλειστικά υπό αυτούς τους όρους. Εξάλλου κι ο θάνατος του Γουίλ συνέβη επειδή ο Τζος Τσαρλς ήθελε να φύγει από τη σειρά- το θέμα είναι τι ιστορία αποφασίζεις να πεις με το κάθε δεδομένο σου.)

Λίγες μέρες μετά, μαθαίνουμε πως η Άρτσι Παντζάμπι φεύγει από τη σειρά στο τέλος της σεζόν. Θα μπορούσαν αυτά να είναι δύο τυχαία γεγονότα, μα το “Good Wife” έχει υπάρξει τόσο συνεπέστατα υπολογισμένο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που με έχει κάνει να μην πιστεύω στις συμπτώσεις.

Η Καλίντα ήταν εμφανές πως όσο κι αν θέση στη σειρά θα είχε για πάντα, θέση στη ζωή της Αλίσια δεν είχε πλέον και τόσο. Μετά τις 2 πρώτες σεζόν-εφαλτήριο της πορείας της Αγίας Αλίσια, αυτό ακριβώς το γεγονός της απομάκρυνσης έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της Καλίντα. Το ότι ήταν εκεί, αλλά πλέον δεν μπορούσε και ακριβώς να είναι. (Μας έχει συμβεί όλους κάποια στιγμή στη ζωή μας, έτσι δεν είναι; Και από τη μία πλευρά και από την άλλη.) Αυτή η αποχώριση δεν είναι πως έπρεπε καλά και ντε να συμβεί, όμως είναι απολύτως κατανοητό που συμβαίνει.

Είμαι σίγουρος πως οι Κινγκς θα έχουν κάτι εξαιρετικό στα σχέδιά τους για την τελευταία πράξη της πολυτάραχης σχέσης της Αλίσια με την Καλίντα. Και μαζί μια ευκαιρία για την Καλίντα να θυμίσει με εμφατικό τρόπο γιατί υπήρξε ο αγαπημένος χαρακτήρας πολλών.



“People like me.”


Φυσικά.

1 σχόλιο: